
Hogyan készül a valódi szappan?
A szappan a legrégebb óta gyártott tisztálkodóeszköz és a mai napig sem találtak fel ennél jobbat. Persze a módszerek, alapanyagok és a késztermék is sokat változott a kezdetek óta, de lényeg azonos maradt.
A legrégebbi forrás szappanszerű tisztálkodószerről kr.e. 2800-ból származik Babilonból.
Ezek a szappanok még pasztaszerűek voltak, és nem illatosítottak. De alapanyagaik tekintetében már nagyon hasonlítottak a ma is használatos szappanokhoz. A szappanok legalapvetőebb összetevői ugyanis valamilyen zsírok - állati faggyú, növényi olaj - és valamilyen lúg, például sziksó. A babiloniak még nem tisztálkodásra használták a szappant, hanem frizurakészítésre a jelenleg használatos waxok ókori alternatívájaként.
Az ókori Egyiptomban is ismerték a szappant, de szintén nem a mai funkcióját töltötte be, hanem a mumifikálási folyamatokban játszott fontos szerepet.
Az ókori görögöket és rómaikat tanulmányozva már közeledünk a szappan tisztálkodószerként való felhasználásához. Ők ugyanis a két alapvető összetevőt külön-külön használva tisztították testüket: hamut dörzsöltek bőrükbe, majd olajjal masszírozták át, és kaparókkal tisztították le az esetleges maradékot.
Európában a szappanfőzők a XIII-XIV. században kezdték meg iparszerű működésüket, amikor már szappanfőző mesterek, műhelyekben készítették az árut. Azonban a középkorban az emberek azt gondolták, hogy a nagy járványokat a víz okozza ezért kerülték a mosakodást. A nagy pestijárványok végképp ellehetetlenítették a szappanművesek tevékenységét. Így ez a foglalkozás lassan hanyatlásnak indult. Ez egészen a XVII. századig így volt.
A modern kori szappangyártást a XVII. századtól eredeztetik, amikor XIV. Lajos francia király - a Napkirály - királyi rendeletben szabályozta a szappankészítés folyamatát. Innentől kezdve beszélünk marseille-i szappanról és ilyen módszerrel készült szappanról. Ezt a módszert vették át és fejlesztették tovább Olaszországban, ahol "marsiglia" néven ismerik. A Nesti Dante is ezzel a módszerrel készül.
A marseille-i szappan lényege, hogy csak növényi olajokat tartalmazhat és a lassú főzéssel készítik a szappant. A szintetikus alapanyagok előretörésével a hagyományos marseille-i szappangyártás, mely Provence-re annyira jellemző volt, az 1940-es évekre komoly válságba került és a korábbi több mint 100 szappankészítő műhelyből ma már csak 5 maradt a régióban, aki autentikus módon készíti a szappant és így jogosult a név használatára.
Külön érdekesség, hogy épp ebben az időszakban, 1945-ben lépett a színre Firenzében Dante Nesti és készítette el első natúrszappanját. Ő is a hagyományos, lassú főzési módszert választotta és tökéletesítette. Az első szappanjai még a hentestől kapott maradék faggyúból készültek, de hamarosan áttért a növényi olajokra.
Mi a titka a továbbfejlesztett szappanfőzési módszernek?
A Nesti Dante szappanfőző mestereinek hitvallása szerint a szereteten és gondoskodáson kívül - mely egyben szlogenjük is - a kiváló minőségű alapanyag a legfontosabb. A felhasznált olajok étkezési minőségűek, így a kész szappannak nincsen semmilyen "mellékillata", amit erős utánillatosítással kell elfedni.
A marseille-i módszer szerint a szappan főzése során nem adhatnak hozzá illatanyagot, színezéket, bármilyen egyéb összetevőt a növényi olajon, són és szódán kívül.
A szappanfőzési eljárás során a nagy főzőüstökben készül a massza, 5 napig tartó alacsony hőmérsékletű, lassú, kíméletes főzéssel és 1 napig tartó pihentetéssel. Ezután a szappanmasszából szárítással kivonják a felesleges vizet és egy első préselésen megy át.
A második préselés alkalmával adják hozzá a hatóanyagokat és az illatanyagokat. Mivel a préselés során alaposan átkeverik a szappanmasszát, a késztermék minden része tartalmazza az illatanyagot, így az az utolsó szappanmorzsa elhasználásáig egyformán intenzív lesz.
A szappan a harmadik préselés alkalmával nyeri el végleges alakját és formáját.
Ez a három préseli fázis adja a Nesti Dante natúrszappanok keménységét és finom, selymes állagát. Külföldi oldalakról ez a fogalom "triple milled soap" néven lehet ismerős.